La cinquena jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia es dedica a la tomaca

El cuiner Miquel Ruiz mostra les possibilitats culinàries de l’hortalissa.  

L’estiu és temporada de tomaca a la Marina Alta, territori on els productors cultiven nombroses varietats, fent una tasca importantíssima de recuperació de varietats antigues i tradicionals, i on bona part de la població es dedica al seu cultiu recreatiu. Per este motiu, l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia ha dedicat hui la cinquena jornada de la campanya Menja’t la Marina, que impulsa amb l’objectiu de fomentar la comercialització i l’ús gastronòmic del producte de proximitat i les seues varietats, a esta preada hortalissa.
Al llarg del matí s’ha instal·lat al Mercat Municipal de Dénia un estand on s’exhibia una mostra de catorze varietats locals de tomaca, cultivades pels productors Kiko Pastor, d’Hort Obert, i Vicent Sastre, d’Hortasana. Per a este últim, la iniciativa Menja’t la Marina és molt positiva per a difondre els productes locals, com ho és també la col·laboració entre productors i restauradors “per a recuperar els productes locals i les varietats més tradicionals que ens fan mantenir el sabor i la nostra cultura”.
Junt a la mostra de varietats de tomaca de la Marina Alta, el públic ha pogut gaudir dels plats elaborats pel cuiner Miquel Ruiz amb la tomaca com a autèntica protagonista. Ruiz ha fet un desplegament de huit plats com a mostra de les possibilitats culinàries de l’hortalissa, aprofitant-ne tots els elements. Una coca amb pell de tomaca; un plat de tomaques secades al sol sense pell, tractament que els dóna una textura melosa, i la seua interpretació d’aquella sopa de tomaca alemanya que fa dècades servien els primers restaurants estrangers que van obrir a la ciutat i que ell reinventa envoltant les tomaques cuites al foc amb una esfera de pa elaborat amb farina de blat de Jesús Pobre i ginebra. Però també tomaques cherry en salmorra amb mandarines verdes del bancal, la seua versió del pa amb tomaca, una tomaca sucosa amb anxoves, la melmelada que el cuiner elabora amb restes de tomaca, algues i mel i la seua “mistela de tomaca”, l’elixir que obté de decantar les sobres de la tomaca torrades amb oli, all i herbes.
Tot un homenatge d’este cuiner que porta 35 anys fent cuina de mercat, que reivindica el sabor de la tomaca d’abans, que assegura aprendre cada dia dels llauradors i que fa una crida “a posar-nos les piles i adonar-nos que no existeix un altre sistema d’alimentació que cuidar els nostres bancals i els nostres productes”.
L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha assistit a la jornada de Menja’t la Marina dedicada a la tomaca i ha ressaltat que, gràcies als productors, “podem tornar a tindre el plaer de menjar tomaques del terreny amb eixe sabor d’abans”.
Menja’t la Marina, un projecte que forma part del pla d’acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife de la Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia, celebrarà noves jornades dedicades a productes de temporada, el moscatell i la pansa, els propers mesos d’agost i setembre.

 
Castellano